Erfrecht specialist nodig?
Bel vrijblijvend:
Home > Erfenis afwikkeling
erfenis afwikkeling en overleg

Erfenis afwikkeling in Huizen

Krijgt u te maken met een erfenis?

Als er een dierbare overlijdt, is dat vaak een emotionele periode. Toch moet er juist in deze periode veel geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan de uitvaart, maar ook aan de afwikkeling van de erfenis. Als u te maken krijgt met een erfenis, omdat u erfgenaam bent volgens de wet of op grond van een testament, dan lijkt alles in eerste instantie duidelijk. U heeft recht op een deel van de erfenis en in het geval van een testament staat vaak ook beschreven welk deel. Toch zijn er bepaalde risico’s waar u rekening mee moet houden en moet u goed opletten bij de vaststelling van het deel van de nalatenschap waar u recht op heeft.

Erfenis aanvaarden of verwerpen?

Als u een erfenis krijgt, kunt u er drie dingen mee doen:

  • zuiver aanvaarden;
  • verwerpen;
  • beneficiair aanvaarden.

Welke keuze u maakt is afhankelijk van een aantal factoren. Zijn er veel schulden? Zijn er waardevolle spullen die in de erfenis zijn opgenomen? Of juist spullen met een emotionele betekenis voor u? Hoe zit het met de erfbelasting? Het is verstandig om deze zaken inzichtelijk te krijgen, alvorens u overgaat tot aanvaarding. Let wel op dat als u geld opneemt van de rekening van de overledene of als u gebruikt maakt van zijn of haar auto, dat u voor de wet de erfenis al aanvaardt.

Verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht is een officiële verklaring die moet worden uitgegeven door een notaris en bevat gegevens over de overledene, de nalatenschap en de erfgenamen. Deze verklaring is niet verplicht, maar in veel gevallen wel nodig. Zonder deze verklaring blijven bankrekeningen geblokkeerd en krijgt u geen verzekeringsgeld of partnerpensioen uitgekeerd. Overigens maken banken wel vaak een uitzondering voor het bekostigen van de uitvaart.

Geschil rondom erfenis afwikkeling

Worden er andere interpretaties aan het testament gegeven door de verschillende erfgenamen of heeft u het idee dat u door uw mede-erfgenamen wordt benadeeld? Laat u goed adviseren of desnoods bijstaan in een procedure. In Huizen en in de wijde omgeving van Huizen staat onze erfrecht specialist voor u klaar.

Menu